Hogyan készült?

 

A webshop nyitása alkalmából szeretnék egy kicsit személyesebb, részletesebb betekintést engedni a The Moth márka mögött meghúzódó munkafolyamatokba.

 

Első lépés: A tervezés

A munkafolyamat legelső lépése a ruhák megtervezése. A tervezési folyamat mindenkinél más, és különféle körülmények határozzák meg. Nekem általában spontán jönnek az ötletek. Legtöbbször az utcán sétálva zenehallgatás közben, vagy elalvás előtt. Ezeket az ötleteket minél hamarabb lerajzolom, és végig gondolom a megvalósításukat: milyen anyagból, milyen záródással lenne ideális. Amikor megfelelő számú terv gyűlik össze, ezeket összehasonlítom. Van, ami sosem valósul meg, és van, ami többféle variációban is létre jön.

 

Második lépés: Az anyagok kiválasztása

Az anyagainkat jelenleg Európai kereskedésekből rendeljük. Miután készen vannak a tervek, megnézem az aktuális textilkínálatot. Mindig van egy alap elképzelés, hogy milyen súlyú, színű, tapintású anyagot keresek, és ezen paraméterek mentén választom ki a kereskedés kínálatából a legmegfelelőbbet.
Előfordul, hogy az első két lépés felcserélődik, és egy „szerelem első tapintásra” anyag indítja be a képzeletemet. Ilyenkor az anyag ölt formát a fejemben.

 

Harmadik lépés: A szabásminta

Sokak fejében összekeveredik a szabó-, a varró- és a modellező szakember munkája. Fontos tudni, hogy ezek különálló szakmák, és ahhoz, hogy valaki jó szakemberré váljon, mindegyikhez sok évnyi tanulásra, és még több évnyi tapasztalatra van szüksége.
Bár nem vagyok szabó, ahhoz, hogy tisztán lássam, és más szakemberek felé egyértelműen kommunikálni tudjam, hogy mit akarok, az első szabásmintát magamnak kell kikísérleteznem és elkészítenem. Ez akár napokig is eltarthat. Amikor úgy érzem, megtaláltam azt a formát, amit elképzeltem, az általam készített szabásmintát elviszem egy képzett szabóhoz. A szabó tökéletesíti az én szabásmintámat, ennek alapján megvarr egy mintadarabot, majd kiszerkeszti a különböző méreteket. Minden mérethez a ruha minden alkatrészéből új szabásmintát kell készíteni –nincsenek olyan alkatrészek, amik több mérethez is passzolnának.

Negyedik lépés: A varrás

A szabónak természetesen valamelyest értenie kell a varráshoz, hiszen el kell tudnia készíteni a mintadarabot. Azt, amikor a mintadarabot sokszorosítjuk, szériázásnak hívjuk. Nem minden szabó vállal szériázást, hiszen ez már egy kevésbé kreatív munkaszakasz. Itt lesz tehát szükség a varrószakember munkájára. Az ő feladata elsősorban a kiszabott alkatrészek összeillesztése, összevarrása kész termékké. Előfordul, hogy egy varrószakember nem vállalja a ruha kiszabását a textilből, ilyenkor ez a feladat rám hárul.

Ötödik lépés: Fotózás, online megjelenés, eladás

A negyedik lépéssel véget ér a munkának azon szakasza, mely a ruha elkészüléséről szól. Innentől már a kész termékkel dolgozunk egészen addig, amíg az gazdára nem talál. Ez az „ötödik lépés” valójában legalább anyi időt és energiát igényel, mint az előző négy, ennek részleteit azonban talán majd egy másik cikkből tudhatjátok meg.